Zondag 28 november, VGG NPB Wassenaar

Al een aantal jaren lijken wij ons het belang van ‘in balans zijn’ steeds meer te realiseren, getuige de populariteit van bijvoorbeeld meditatie, het vinden van het midden tussen twee tegendelen en zo balans, evenwicht te bereiken. Om de stressvolle omgeving waarin de rust vaak ver te zoeken is het hoofd te bieden, volgen velen cursussen mindfulness en doet men massaal aan yoga. Het is overigens geen wonder dat wij zo zoekend zijn, want onze wereld lijkt op allerlei gebieden steeds verder uit balans te raken. Dat zien we in de maatschappij, bijvoorbeeld in de tegenstellingen tussen arm en rijk die de pandemie die ons vanaf eind 2019 in de greep heeft gehouden, scherper zichtbaar maakte.

Het is merkbaar in de verhoudingen tussen landen, in oorlogen die dreigen of er al zijn (sommige zelfs al jaren lang). En we worden ermee geconfronteerd in de natuur, waar het evenwicht door het eigen menselijke gedrag steeds verder zoek dreigt te raken, met als gevolg de wereldwijde klimaatcrisis.

Een oplossing voor dit alles heb ik natuurlijk niet, maar op weg gaan naar meer evenwicht, een zoektocht naar een betere balans in ons leven, kan ons wellicht helpen. Voor mij is dat op veel gebieden vooral een zoektocht naar minder. En wie weet? Als we die weg vinden, komen we er bij het uiteindelijk opmaken van de balans misschien achter dat het bereiken van minder ons juist meer gebracht heeft.

Karin Vogelaar

Vrijzinniginwassenaar.nl